Cautare in web site:
Abonare la newsletter:
Schitul Vovidenia :: Player audio :: Schitul Vovidenia :: Player audio ::
 
În vecinătatea Vovideniei se află casa Mitropolitului Visarion Puiu al Bucovinei, în care funcţionează în prezent un muzeu închinat scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961), prieten al mitropolitului, care a folosit-o între anii 1947-1961 drept casa de creaţie. În ultimii ani în acest loc s-au efectuat importante lucrari de construcţie şi restaurare.

La 26 iunie 1966 a fost inaugurată "Casa Memorială Mihail Sadoveanu", într-o construcţie ridicată în anul 1937 de Visarion Puiu, Mitropolit al Bucovinei în perioada anilor 1935-1940. Casa, oferita de obştea Mănăstirii Neamţ pentru a folosi marelui nostru scriitor, îmbină valoarea sentimentală şi istorico-literară conferită de prezenţa sadoveniană cu certe calităţi arhitecturale, inspirate din specificul vechilor construcţii din zonă.


Devenită casă de oaspeţi este pusă la dispoziţia scriitorului Mihail Sadoveanu în 1944 şi cedată spre folosinţă pe viaţă în 1949. Casa memorială "Mihail Sadoveanu" a fost luată abuziv din proprietatea bisericii. Actualmente in ea funcționează muzeul dedicat lui Sadoveanu, dar și o expoziție foto-documentară dedicată ctitorului casei Mitropolitul Visarion Puiu, doar prin strădania Schitului Vovidenia deoarece acest muzeu nu beneficiază de nicăieri de nici o finanțare pentru întreținere și personalul deservent.

Muzeul a fost amenajat între 1964-1966 de către Muzeul Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul familiei Sadoveanu. Inaugurat în august 1966, este trecut în administraţia Complexului Muzeal Neamţ în 1970.

Casa memoriala "Mihail Sadoveanu" a revenit în administraţia Muzeului Literaturii Române Bucureşti la 1 ianuarie 1994. Scriitorul a locuit în clădirea actualului muzeu în perioada 1944-1961, fiind reşedinţa sa de vară.

Muzeul păstrează ambianţa de epocă şi expune obiecte memoriale ca portretele părinţilor lui Mihail Sadoveanu, portret şi bust ale scriitorului, o icoană din secolul al XVIII-lea, o masă florentină, un şah din fildeş, un pian, o sabie scurtă de samurai dăruită scriitorului de un ambasador japonez, obiecte de vânătoare şi pescuit, cărţi, ediţii princeps, volume de documente istorice ce descriu perioada secolului al XVI-lea etc.

 
               
Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de
Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.